17-06-22 11:06 lichtlijnen - sterrenhemel

lichtlijnen is een ontwerp voor een slanke voetgangersbrug in Amsterdam West.

Het ontwerp is geselecteerd voor de laatste ronde, de definitieve keuze wordt gemaakt door de direct omwonenden.

 

Op de stemsite van de gemeente Amsterdam staat de volgende tekst:

 

Is het een sterrenhemel, een mozaïek zoals in het Alhambra te zien is, zijn het Amsterdamse Andreaskruisen of ijskristallen?"De Arabische stijl en de Andreaskruisen heb ik bewust in mijn ontwerp verwerkt, maar eigenlijk maakt het niet uit wat je ziet" zegt Agnes van Genderen."Het is juist de bedoeling dat mensen dat zelf kunnen bedenken. Dat ze hun eigen verhaal van mijn verhaal maken."
In het ontwerp speelt Agnes niet alleen met de lijnen, maar ook met het licht. "Doordat het ontwerp door de kleine gaatjes verlicht wordt, verandert de brug ook steeds van uiterlijk en kun je daar mee spelen. Zo zie je vanaf de zuidkant een licht lijnenpatroon in de brug, terwijl je vanaf de noordzijde juist het tegenovergestelde ziet. Hier zijn de donkere lijnen afgebeeld tegen een lichte achtergrond. Zo zie je ook meteen dat de brug voor twee verkeersstromen is, éen stad-in en éen stad-uit." Agnes vindt dat de hoofdrol op de brug is weggelegd voor de fietsers en voetgangers, niet per se voor haar ontwerp.

"Het belangrijkste vind ik dat zij verrast worden. Dat ze steeds meer patronen in de brug zien, als ze er vaker komen. Of niet natuurlijk, niks moet"

Jammer maar het ontwerp "Lichtlijnen" werd uiteindelijk niet gekozen voor realisatie.

Alle afbeeldingen (klik voor vergroting):