18-03-13 12:03 Parkeertapijt scholen Amstelstraat

Niet alleen een blauw verbindingslint tussen twee scholen en de verschillende buurten in Oudorp maar ook Water, Gras, School en Speelt.

De woorden weerspiegelen de ontwikkeling van dit gebied, dat ooit onder water stond, later grasland werd waar schapen graasden – en nu een terrein is waar twee moderne scholen staan en een kind speelt.

De blauwe looproute is het begin van een verbindingspad tussen de scholen en de omgeving, Oudorp.

In opdracht van de gemeente Alkmaar heeft de kunstcommissie Alkmaar, samen met bewoners en vertegenwoordigers van de scholen, deze kunstopdracht geformuleerd voor dit plein, waar een paar keer per dag de busjes voor de VSO staan om de leerlingen te halen en te brengen. Het moest een parkeerterrein worden dat meer is dan een plek om autobusjes neer te zetten, een plein dat ook een prettige buitenruimte is voor de buurt en de school.

 

In mijn ontwerp heb ik de parkeerplekken onderdeel laten worden van een ”Parkeertapijt”. Hierdoor wordt het hele entreegebied van de scholen visueel één geheel, een tapijt dat de rust en ruimte van de polder uitstraalt. Het is een parkeertapijt waar auto’s goed kunnen parkeren, maar dat er ruim en aantrekkelijk uitziet als er geen auto’s staan.

 

Het hele parkeertapijt bestaat uit straatwerk met een sterke lijnwerking in keperverband. Het werd gelegd door de ambachtelijke stratenmakers van de firma Verberne-Baron uit Alkmaar. 

De  blauwe glasstenen voor de letters werden speciaal voor dit project in Oudorp ontwikkeld door de firma Struyk Verwo.

 

 

Agnes van Genderen, mei 2014

Alle afbeeldingen (klik voor vergroting):
  • detail parkeertapijt
  • schets parkeertapijt
  • detail verbindingslint